Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tych umiejętności nie mają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.
2 kg jabłek
2 kg dyni
2 pomarańcze
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
1¼ szklanki wody
Wykonanie:
Jabłka i dynie obrać, pokroić i rozgotować, dolewając szklankę wody. Pomarańcze umyć, sparzyć, ponakłuwać i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu zmiksować i przetrzeć przez sito. Zrobić lukier z 1 szklanki cukru, ¼ szklanki wody i wrzucić zmiksowane pomarańcze. Gotować na szklisty kolor. Pomarańcze połączyć z jabłkami i dynią. Na koniec dodać sok z cytryny. Jeśli trzeba, doprawić cukrem do smaku. Nakładać do słoików i pasteryzować ok. 40 min.
Bp Florczyk będzie towarzyszył polskim olimpijczykom podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu
2024-06-26 08:29
Polskifr.fr/KAI
EpiskopatNews/ flickr.com
Nie ma szlachetnego człowieka, nie ma człowieka wysokiej jakości duchowej, który żyje wartościami, jeżeli nie narzuca sobie dyscypliny wewnętrznej, zmagania się z samym sobą - podkreślił pomocniczy biskup kielecki bp Marian Florczyk, delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Sportowców, wskazując na związki sportu i wiary. Duchowny będzie towarzyszył polskim olimpijczykom podczas rozpoczynających się 26 lipca Igrzysk Olimpijskich w Paryżu.