Ks. Janusz Sądel pracuje w Kurii Biskupiej w Rzeszowie. Jest znawcą włoskiej kultury i sztuki. Zabytki Rzymu nie mają dla niego tajemnic, wiedzą o tym pielgrzymi, z którymi kilka razy w roku wyrusza jako przewodnik. Studiując we Włoszech, rozsmakował się też we włoskiej kuchni. Zgodził się podzielić z naszymi Czytelnikami wypróbowanymi przepisami.
Bagietkę pszenną pokroić w cienkie kromeczki. Posmarować masłem i posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści. Grzanki podawać osobno na talerzyku lub - jeśli zupę podajemy w filiżankach - na zupie.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w paski, przesmażyć na oliwie. Gdy cebula się zeszkli, wsypać mąkę i znów lekko przesmażyć, ciągle mieszając. Przełożyć do garnka, zalać odrobiną rosołu, zmiksować przy pomocy blendera.
Wlać do zagrzanego rosołu i mieszając, gotować aż zacznie gęstnieć, dodać brandy i zaraz podawać z grzankami.
76 lat temu został zamordowany rtm. Witold Pilecki
2024-05-25 08:53
PAP
pl.wikipedia.org
76 lat temu, 25 maja 1948 r., w więzieniu mokotowskim komuniści zamordowali rtm. Witolda Pileckiego, uczestnika wojny polsko-bolszewickiej, kampanii 1939 r., oficera AK, więźnia Auschwitz. „Przez całe życie pracowałem dla Polski” – pisał w liście do komunistycznego dyktatora Bolesława Bieruta.
Jasna Góra: czterech paulinów przyjęło święcenia kapłańskie
2024-05-25 14:14
Maria Bareła-Gawenda/KAI
Biuro prasowe Jasnej Góry
Bądźcie świadkami głoszenia Ewangelii, mimo sprzeciwu dzisiejszego świata i niech zawsze na pierwszym miejscu będzie modlitwa życzył paulińskim neoprezbiterom abp Wacław Depo. Święcenia kapłańskie przyjęło dziś na Jasnej Górze czterech diakonów. Nowo wyświęceni kapłani to: o. Stanisław Cholewa, o. Wojciech Kopiński, o. Filip Kaźmierczak oraz o. Leopold Bodetić z Chorwacji.