20 dag migdałów
5 dag rodzynek
1 litr mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
pół szklanki ryżu
cukier cynamonowy
Wykonanie
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać i zemleć. Rodzynki opłukać i osączyć. Mleko z cukrem zagotować, wsypać migdały i rodzynki i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na końcu dodać masło, przyprawić solą do smaku. Tuż przed podaniem można zaprawić surowym żółtkiem. Zupę podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypać cukrem cynamonowym.
Domowy sos tatarski na bazie sosu majonezowego z drobno posiekanymi pikantnymi grzybkami i ogórkami podkreśli smak każdego dania. Jest świetny do wędlin, pasztetów, jajek, ryb i kanapek.
„Sejm RP wyraża zaniepokojenie decyzjami, które godzą w wolność wyznania, lekceważą prawa i uczucia ludzi wierzących oraz burzą pokój społeczny”. Nie, nie jest to fragment uchwały Sejmu z czasu kadencji Prawa i Sprawiedliwości, ale dokument podpisany przez marszałka Sejmu, Bronisława Komorowskiego z Platformy Obywatelskiej w 2009 roku, jako stanowisko krytyczne polskich posłów wobec wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka „kwestionującego podstawy prawne obecności krzyży w klasach szkolnych we Włoszech”.
To przykład swoistej schizofrenii politycznej, gdy rząd na forum Rady Unii Europejskiej głosuje przeciw paktowi imigracyjnemu, a następnie… jego premier obwieszcza, że będziemy beneficjentem regulacji, przeciwko której rząd głosował! Albo więc pan premier robi dobrą minę do złej gry albo nie wiedział ,co głosował.