Seler korzeniowy pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną dwuletnią należącą do roślin selerowatych. Jego uprawę rozpoczęto w XIX wieku we Włoszech. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej – 100 g zawiera 30 kcal. Tak jak w przypadku innych warzyw niska wartość energetyczna jest wynikiem tego, że seler składa się w 90% z wody.
Zawiera błonnik pokarmowy, witaminę C, beta-karoten, witaminę K oraz kwas foliowy. Jest dobrym źródłem fosforu i potasu, zawiera także wapń, magnez, cynk i żelazo.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zawarte w selerze fitozwiązki m.in. zmniejszają ryzyko tworzenia się stanów zapalnych, które są czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, a w szczególności miażdżycy. Wykazuje właściwości hipolipidemiczne, czyli obniżające poziom „złego” cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów.
W warzywie zidentyfikowano związki (butyloftalid, sedanolid), które obok tego, że nadają mu charakterystyczne smak i aromat, obniżają ciśnienie tętnicze.